Οι φορείς μπορούν να «χτίσουν» στην κληρονομιά του Ioannina Lake Run

Οι φορείς μπορούν να «χτίσουν» στην κληρονομιά του Ioannina Lake Run
Thursday, 15 September 2022

Η ανάγκη αλλαγής φιλοσοφίας για το πώς βλέπουμε ένα αθλητικό γεγονός και οι δυνατότητες που δίνει για να εξυπηρετήσει ευρύτερους σκοπούς, αναδείχθηκαν στην εκδήλωση με θέμα «Αρχές διαχείρισης εθελοντών και αξιολόγησης των κινήτρων συμμετοχής τους σε αθλητικά γεγονότα – Η περίπτωση του Ioannina Lake Run», που οργάνωσαν η Limni και ο Α.Ο. Ποσειδών στο πλαίσιο της Εβδομάδας Λίμνης του Ioannina Lake Run.

Με αφορμή την έρευνα που εκπόνησε το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την αξιολόγηση των κινήτρων συμμετοχής των εθελοντών στο Ioannina Lake Run, ο καθηγητής του Τμήματος Αθανάσιος Στρίγκας εστίασε στις αρχές και τα στάδια διαχείρισης του εθελοντικού προσωπικού σε αθλητικά γεγονότα τοπικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις τόσο προς τη διοργάνωση όσο και προς τους τοπικούς φορείς.
«Το αθλητικό γεγονός δεν είναι μόνο αθλητικό. Και ένα εθελοντικό πρόγραμμα δεν είναι να βρεις 50 άτομα να τρέξουν ένα αθλητικό γεγονός. Και γι’ αυτό θέλεις δήμο, περιφέρεια, συλλόγους. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να έρθουν μέσα από συγκεκριμένους στόχους και να σκεφτούν τι μπορούν να προωθήσουν ως δική τους ατζέντα μέσα από το αθλητικό γεγονός», σημείωσε, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Όπως είπε, μέσα από ένα εθελοντικό πρόγραμμα μπορείς να ενσωματώσεις ΑμεΑ, να παρέχεις δεξιότητες σε ανέργους, να δημιουργήσεις εθελοντική συνείδηση στα παιδιά.
Ειδική αναφορά έκανε στο πώς ένα εθελοντικό πρόγραμμα μπορεί να εμπλέξει τα άτομα άνω των 55 ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις 12,3% των εθελοντών του Ioannina Lake Run ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 55. Κάτι, βέβαια, που είναι μια γενική τάση στις αθλητικές διοργανώσεις της χώρας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό. «Για τον διοργανωτή μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό, είναι όμως σημαντικό για τις τοπικές αρχές. Μέσα από ένα αθλητικό γεγονός μπορεί να υπάρξουν πολιτικές για μια καλύτερη κοινωνία», υπογράμμισε και επισήμανε την ανάγκη οι αθλητικές διοργανώσεις να «χτίσουν» εθελοντικά προγράμματα, απευθυνόμενες σε πληθυσμούς που δεν έχουν προσεγγιστεί, όπως ΑμεΑ, ηλικιωμένοι και άτομα που βρίσκονται λίγο στο περιθώριο.
Μια δεύτερη πρόταση, που κατέθεσε, είναι η δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης, ώστε τα αθλητικά γεγονότα να συνδεθούν με άλλους οργανισμούς (Περιφέρεια, Δήμος, Αστυνομία, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων) και στρατηγικά να σχεδιάζουν όλοι μαζί.
Μία ακόμη πρόταση είχε να κάνει με το ότι δυο - τρία μεγάλα αθλητικά events σε μια περιοχή θα μπορούσαν να γίνουν όχημα προσέλκυσης νέων ανθρώπων, ενώ, τέλος, απευθυνόμενος στις τοπικές ηγεσίες, υπογράμμισε ότι η όποια χρηματοδότηση σε αθλητικά γεγονότα πρέπει να συνδέεται με την κληρονομιά που αφήνουν. «Για μένα η επιτυχία ενός αθλητικού γεγονότος δεν έγκειται στον αριθμό των συμμετοχών και των χορηγών, ούτε στο οικονομικό αποτύπωμα. Αυτά είναι πολύ ωραία πράγματα και πρέπει να υπάρχουν. Το πιο σημαντικό είναι η κληρονομιά που αφήνει στην τοπική κοινωνία. Αν δεν αφήνει κάποιο γεγονός κληρονομιά, γιατί να στηριχτεί και να χρηματοδοτηθεί. Και δεν έχει λόγο και ο εθελοντής να συμμετέχει», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε, λέγοντας: «Το Ioannina Lake Run είναι κληρονομιά. Κάποιος μπορεί να χτίσει εδώ πάνω. Αφήνει πράγματα στην τοπική κοινωνία, Και εφόσον υπηρετεί κοινωνικές προτεραιότητες, θα πρέπει να επιβραβεύεται».
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των κινήτρων εθελοντικής συμμετοχής, προέκυψε ότι οι εθελοντές του Ioannina Lake Run διαπνέονται από υψηλά ιδανικά και πιστεύουν στο όραμα.«Δεν το κάνουν για να αναγνωριστεί η κοινωνική τους προσφορά, ούτε τους κινητοποιούν ο ρουχισμός και τα αναμνηστικά, όπως έχουμε δει σε άλλες διοργανώσεις. Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι ότι ο εθελοντισμός δημιουργεί μια καλύτερη κοινωνία και ακολουθούν η επιθυμία τους το αθλητικό γεγονός να είναι επιτυχημένο, το ότι τους ενθουσιάζει η διαδικασία της εθελοντικής συμμετοχής και το ότι το αθλητικό γεγονός προωθεί την εικόνα, την αξία και την κληρονομιά της πόλης», τόνισε ο κ. Στρίγγας, ο οποίος μίλησε με κολακευτικά λόγια για το Ioannina Lake Run, σημείωσε ότι είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα οργάνωσης, έχοντας ήδη μπει στη διαδικασία ανάπτυξης ενός σωστά δομημένου εθελοντικού προγράμματος.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ioannina Lake Run Αποστόλης Τζελέτας, ο οποίος είχε και τον συντονισμό, σημείωσε ότι οι εθελοντές αποτελούν ένα από τα συστατικά στοιχεία επιτυχίας του Ioannina Lake Run, με την προσφορά τους να μην περιορίζεται στην οριοθέτηση της διαδρομής και στην τροφοδοσία και υδροδοσία των δρομέων, αλλά και στο ότι, με τη δυναμική τους παρουσία, την ενέργεια και τον ενθουσιασμό τους, εμψυχώνουν όλους τους αθλητές στην προσπάθειά τους, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους δρομείς από όλη την Ελλάδα, που αισθάνονται να έχουν κάποιον δίπλα τους και στα 30 χλμ. της διαδρομής.
Εκ μέρους της οργανωτικής ομάδας του Ioannina Lake Run, η Αγνή Δρίμτζια στάθηκε στην τεράστια προσφορά των εθελοντών από την πρώτη διοργάνωση έως και σήμερα, κάνοντας ειδική μνεία στη Γιώτα Κονάκη, μία από τις εθελόντριες που προσφέρουν υπηρεσίες από την πρώτη διοργάνωση το 2007 και ήταν παρούσα στην αίθουσα.
Σε παρέμβασή του, ο διευθυντής του Ioannina Lake Run ανέφερε ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι αφιερωμένη στους εθελοντές και ανέλαβε τη δέσμευση ότι το 2023 θα ξεκινήσει μια προσπάθεια εκπαίδευσης των εθελοντών του αγώνα.
Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η ανοιχτή εθελοντική ομάδα των Paguristas, με τον εκπρόσωπό της Παύλο Χήτα να σημειώνει εμφατικά πως «εάν δεν ενωθεί ο ιδρώτας του αθλητή με τον ιδρώτα του εθελοντή, αγώνας δε γίνεται».
Στη σπουδαιότητα της προσφοράς των εθελοντών στις αθλητικές διοργανώσεις και ευρύτερα αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Αγνή Νάκου και ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών Βασίλης Γιαννάκης, ενώ δεν παρέλειψαν να σημειώσουν και τη συμβολή του Ioannina Lake Run στην οικονομία και στην προβολή της πόλης.