Τα παιδιά γνωρίζουν τα ταμπάκικα στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη

Τα παιδιά γνωρίζουν τα ταμπάκικα στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη
Thursday, 07 September 2017

Για τρίτη συνεχή χρονιά συμμετέχει η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων στην Εβδομάδα Λίμνης, η οποία πλαισιώνει το πρόγραμμα του φετινού 11ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων, ανταποκρινόμενη στην πρόταση συνεργασίας του Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων.

Η φετινή δράση έχει ως κύριο θέμα τα ταμπάκικα, με σκοπό τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με ένα παλιό επάγγελμα που χάθηκε, συνυφασμένο με την κοινωνία, την ιστορία, τον πολιτισμό  και την οικονομία μιας άλλης εποχής. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, δε θα υπήρχε καλύτερο ανάγνωσμα από την ιστορία του «Σιούλα του Ταμπάκου», που περιλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων «Το τέλος της μικρής μας πόλης» του Δημήτρη Χατζή. Μέσα από την αφήγηση, τα παιδιά θα ταξιδέψουν στα παλιά Γιάννινα, που τόσο παραστατικά περιγράφει ο Χατζής, στη χαρακτηριστική αυτή μεικτή διάλεκτο, και θα αναδυθούν χαρακτήρες και συναισθήματα, με προεκτάσεις που αφορούν σε θέματα, όπως οι κλειστές κοινωνικές τάξεις και η διαφορετικότητα, αλλά και η οικονομική κρίση. Ένα ιδιαίτερο κείμενο με πολύ-επίπεδη αναγνωστική ικανότητα. Η επιλεγμένη μουσική θα συνοδεύει τα παιχνίδια, που έπαιζαν οι ταμπάκοι, όπως τα «σκλαβάκια», και τις υπόλοιπες δημιουργικές δράσεις

Η δράση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Δράσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθήματος, και απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας (αριθμός περιορισμένος, με εγγραφή). Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στον ισόγειο χώρο της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης και είναι ελεύθερη για το κοινό, που θέλει να την παρακολουθήσει.