Εκπαίδευση εθελοντών και στελεχών του Ioannina Lake Run στις πρώτες βοήθειες

Εκπαίδευση εθελοντών και στελεχών του Ioannina Lake Run στις πρώτες βοήθειες
Tuesday, 05 September 2023

Στην εκπαίδευση 15 στελεχών και εθελοντών του στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και την παροχή πρώτων βοηθειών προχώρησε το Ioannina Lake Run.

Σε συνεργασία με την εταιρεία Energean, που κάλυψε το κόστος συμμετοχής, μέλη της οργανωτικής επιτροπής της κορυφαίας δρομικής διοργάνωσης, καθώς και μέλη συλλόγων και ομάδων, που συμμετέχουν ως εθελοντές στο αγωνιστικό event, παρακολούθησαν το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πρώτες Βοήθειες για Πολίτες» στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ειδικότερα, συμμετείχαν μέλη της ανοιχτής εθελοντικής ομάδας Paguristas, του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ιωαννίνων, του Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηλιόκαλης και κριτές χρονομέτρησης της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Για ένα διήμερο και συνολικά 12 ώρες, οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές Δημήτρης Αλεξίου και Κλεάνθης Ξουρίδας ανέπτυξαν με λεπτομέρεια το θεωρητικό μέρος του προγράμματος, που περιελάμβανε την αντιμετώπιση εμφραγμάτων ανακοπής, τραυμάτων, αιμορραγίας, καταγμάτων, καθώς και περιστατικών θερμοπληξίας, υποθερμίας και δηλητηριάσεων. Μεγάλο μέρος του προγράμματος αφιερώθηκε στην πρακτική εξάσκηση σε προπλάσματα και στη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδώτή, με τη βοήθεια και της εθελόντριας του Ερυθρού Σταυρού Γεωργίας Βεδουρά.

To Ioannina Lake Run δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση των εθελοντών του τα τελευταία χρόνια, έχοντας οργανώσει ημερίδες και έρευνες, ενώ φροντίζει και για την ασφαλιστική τους κάλυψη κατά τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση, κόστος που επίσης φέτος ανέλαβε να καλύψει η Energean. H εταιρεία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, που δραστηριοποιείται από το 2014 στην περιοχή των Ιωαννίνων, θα είναι υποστηρικτής του Ioannina Lake Run, παρέχοντας και υλικό - εξοπλισμό στο Παράρτημα Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που έχει την ευθύνη της υγειονομικής κάλυψης της διοργάνωσης με μεγάλη δύναμη εθελοντών του.

Στόχος της υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος δεν είναι μόνο η αναβάθμιση του επιπέδου υγειονομικής κάλυψης των αγώνων, με έμφαση στον Γύρο Λίμνης των 30 χλμ., αλλά κατά βάση η εκπαίδευση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στις βασικές πρώτες βοήθειες, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια με ασφάλεια σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό χρειαστεί μέχρι να έρθουν οι αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.. Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία της Energean εντάσσεται στην πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και ειδικότερα των Στόχων αρ. 3 για Καλή Υγεία και Ευημερία, αρ. 11 για Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητας και αρ.17 για Συνεργασία για την  επίτευξη των Στόχων.

Και οι 15 συμμετέχοντες παρακολούθησαν επιτυχώς το σύνολο του προγράμματος εκπαίδευσης, λαμβάνοντας τη σχετική πιστοποίηση. Η απονομή των πιστοποιητικών θα γίνει κατά την τελετή έναρξης του Ioannina Lake Run 2023 την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου.