Από τους μύθους και τους θρύλους... στον Γύρο Λίμνης

Από τους μύθους και τους θρύλους... στον Γύρο Λίμνης
Wednesday, 19 September 2018

Έναν εικονικό γύρο της Παμβώτιδας, λίγα 24ωρα πριν δοθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου η εκκίνηση του 12ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν δεκάδες παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας, συμμετέχοντας σε μια δράση με τίτλο «Μία λίμνη… χίλιοι μύθοι», την οποία οργάνωσε η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων.

Μύθοι και θρύλοι, συνδεδεμένοι από αιώνες με την Παμβώτιδα, ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια των παιδιών, μέσα από το παραμύθι της Νεράιδας του Φεγγαριού, με δημιουργικούς τρόπους, με κινητικά παιχνίδια, με μουσικοθεατρική απόδοση και με διάφορες δημιουργικές δράσεις.

Η νεράιδα, ακροβατώντας, κατέβηκε στη λίμνη μέσα από τη χρυσόσκονή της και πραγματοποίησε μία εικονική περιήγηση στις όχθες της, όπου σιγά σιγά αναπτύχθηκαν και οι τοπικοί μύθοι. Ο μύθος της Νταμπάτοβας με τον Μπεϊλέρ Μπεή της Ρούμελης, ο  οποίος υποτίθεται πως πέρασε τη λίμνη παγωμένη και ίδρυσε το μοναστήρι της Παναγιάς επειδή σώθηκε, ο μύθος για το στοιχειό της αποξηραμένης λίμνης της Λαψίστας, η ιστορία του Αλή Πασά με τον σκλάβο του, επίσης στην περιοχή της Λαψίστας, καθώς και ο μύθος της βάβως στο νησί, που είναι η εξέλιξη στην τοπική παράδοση του μύθου του Νάρκισσου και της Ηχούς.

Η πολυμορφική δράση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Δράσεων και Εκδηλώσεων της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθήματος, η οποία συμμετείχε, για τέταρτη συνεχή χρονιά,  με δράσεις για τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία στην Εβδομάδα Λίμνης, ανταποκρινόμενη στην πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων.

«Ο Γύρος Λίμνης έχει εξελιχθεί σε έναν μεγάλο θεσμό, που προβάλλει την πόλη όχι μόνο από αθλητικής πλευράς, αλλά και πολιτιστικής. Και εμείς, ως πολιτιστικός φορέας, έχουμε υποχρέωση και είναι χαρά μας να υποδεχόμαστε τα παιδιά, που κάθε χρόνο είναι και περισσότερα», ανέφερε η  προϊσταμένη διεύθυνσης της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης Βαΐα Οικονομίδου.

Τη δράση παρακολούθησε και η πρόεδρος του Α.Ο. Ποσειδών και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Γύρου Λίμνης Αγνή Δρίμτζια, η οποία ευχαρίστησε την προϊσταμένη και τους υπαλλήλους της Βιβλιοθήκης για την οργάνωση μίας ακόμη ξεχωριστής δράσης, που έρχεται να ενισχύσει την πολιτιστική παρέμβαση του Γύρου Λίμνης και να προετοιμάσει τους μελλοντικούς δρομείς, εθελοντές και θεατές του Ioannina Lake Run.