Μια Εβδομάδα Γιορτής γύρω από την Παμβώτιδα

Μια Εβδομάδα Γιορτής γύρω από την Παμβώτιδα
Friday, 01 September 2017

Με την Εβδομάδα Λίμνης και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους ξεκινά η μεγάλη γιορτή του 11ου Γύρου Λίμνης των Ιωαννίνων, που πραγματοποιείται στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή αθλητών από ολόκληρη τη χώρα και πολλές εκπλήξεις.

Η Εβδομάδα Λίμνης έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης, να γνωρίσει στα παιδιά τη λίμνη Παμβώτιδα και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και του εθελοντισμού, να τιμήσει τους εθελοντές και να φέρει κοντά τους φορείς και τις δημιουργικές δυνάμεις τους τόπου, σε συνέργειες που προβάλλουν το έργο τους.

Η εκκίνηση για το 11ο Ioannina Lake Run δίνεται φυσικά από το Νησί, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου που για μια ακόμη χρονιά προετοιμάζεται να προσελκύσει ανθρώπους όλων των ηλικιών, είτε για να τρέξουν και να περπατήσουν στους καθιερωμένους αγώνες «Στους δρόμους του Νησιού», είτε να απολαύσουν τα μουσεία και την ομορφιά του.

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, το Ioannina Lake Run και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων συμπράττουν σε μια παιδική διαδραστική παράσταση με τίτλο «Γύρω γύρω λίμνη και ένα παραμύθι». Στη λίμνη Πέρα Δώθε αν ψάξει κανείς προσεκτικά, θα βρει ένα πανέμορφο καταπράσινο νησί, το Νησί των Αγωνιστών. Το όνομά του δεν είναι τυχαίο, διότι στο νησί αυτό οι κάτοικοι είναι πραγματικοί αγωνιστές και πάντα νικητές! Σε αθλήματα, αγώνες και παιχνίδια είναι πρώτοι και καλύτεροι από οποιοδήποτε άλλο νησί. Μια ξέγνοιαστη μέρα, όμως, κάτι περίεργο θα συμβεί και οι αγωνιστές μας θα πρέπει να βάλουν όλες τις δυνάμεις τους για να σώσουν το νησί τους! Η συνέχεια… στην αυλή του Αρχοντικού Πυρσινέλλα, στις 7 το απόγευμα. Σε περίπτωση βροχής η παράσταση θα μεταφερθεί στο Καμπέρειο Θέατρο.

Από το Νησί των Αγωνιστών, την επόμενη ημέρα Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, ο «Σιούλας ο Ταμπάκος» από τη συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Χατζή «Το τέλος της μικρής μας πόλης», θα ταξιδέψει τους μικρούς φίλους της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων σε μία χαρακτηριστική περιοχή της λίμνης, «τα Ταμπάκικα» των αρχών του 20ου αιώνα, άρρηκτα συνδεδεμένα με τη λίμνη Παμβώτιδα και συνυφασμένα με την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων. Μουσική, παιχνίδια και δράσεις με θέμα το νερό θα πλαισιώνουν τη δράση, που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Βιβλιοθήκης, στις 7 το απόγευμα.

Ο 11ος Γύρος Λίμνης, φέτος, θα στέψει τους νικητές τους με στεφάνια από κλαδιά ελιάς, που θα κατασκευάσουν παιδιά της πόλης στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Παιδιά, ηλικίας 6-12 ετών, θα δημιουργήσουν τα στεφάνια των νικητών την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 5 το απόγευμα.

Λίγο πριν τον μεγάλο αγώνα και την ολοκλήρωση μια απαιτητικής και πολύμηνης διαδικασίας, ο Γύρος Λίμνης τιμά όσους συμμετέχουν στο μεγαλύτερο δρομικό event της περιοχής σε μια Γιορτή Εθελοντή, με μουσική, κεράσματα και πολλές εκπλήξεις. Η Γιορτή Εθελοντή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, με την υποστήριξη της περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Ιωαννιτών και της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Φέτος, για πρώτη φορά, ο Γύρος Λίμνης θα φιλοξενήσει μια νέα παράπλευρη αθλητική δραστηριότητα, με στόχο να αναδείξει τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η πανέμορφη λίμνη της Παμβώτιδας στον ναυταθλητισμό. Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, η ομάδα του WBSF, σε συνεργασία με την BIC SUP, θα παρουσιάσει το εντυπωσιακό άθλημα του Stand Up Paddle (SUP) και τα οφέλη που προσφέρει ένα σχετικά νέο άθλημα που δεν περιορίζεται μόνο στη θάλασσα, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε λίμνες.

Το WBSF, μαζί με τους έμπειρους αθλητές του, θα βρίσκεται από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα στην πλατεία Μαβίλη και θα παρουσιάσουν το άθλημα του SUP σε όλους τους ενδιαφερόμενους

Φυσικά, από την ανάδειξη των ναυταθλητικών δυνατοτήτων της Παμβώτιδας δε θα μπορούσαν να λείπουν τα «γιαννιώτικα κουπιά» του Ναυτικού Ομίλου, με τις πάμπολλες διακρίσεις και επιτυχίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και τα –όλο και πιο δημοφιλή και ανταγωνιστικά- πλοιάρια του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ιωαννίνων. Το πρωί του Σαββάτου οι κωπηλατικές λέμβοι και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη θα «χρωματίσουν» τα νερά της Παμβώτιδας σε μια επίδειξη ναυταθλημάτων, που θα προσελκύσει σίγουρα το βλέμμα όλων όσοι βρεθούν στην παραλίμνια περιοχή, κοντά στην πλατεία Μαβίλη από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Παράλληλα, καθ’ όλη την διάρκεια του τριημέρου, από την Παρασκευή μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής, σε μια ακόμη συνεργασία του με την διοργάνωση, ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας παρουσιάζει, σε ειδικό περίπτερο στην πλατεία Μαβίλη, την κινητή του έκθεση για τη βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας καθώς και τις δράσεις του. Η έκθεση απευθύνεται στο ευρύ κοινό, αλλά και σε σχολικές ομάδες στις οποίες θα πραγματοποιείται οργανωμένη ξενάγηση από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης.

Ελάτε να γιορτάσουμε όλοι μαζί στην Εβδομάδα Λίμνης, τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού, που αναδεικνύει την πόλη, το περιβάλλον, τον εθελοντισμό.